header

  • images/szatmarcseke_slide/slide01.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide02.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide03.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide04.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide05.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide06.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide07.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide08.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide09.png

Rendezvények

 

18. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny
SZATMÁRCSEKE
2016. augusztus 19-20. (péntek-szombat)

 

lekvar

 A településen több száz éves múltja van a szilvalekvárfőzés hagyományának. Az igazi szilvalekvár elsősorban az ősi, ún. „Nemtudom” szilvából a legfinomabb. Ebből az apró szemű, rendkívül ízletes gyümölcsből jellegzetes illatú és zamatú lekvár készül. Persze ízletes a lekvár a környéken több helyen található Besztercei és Lepotica szilvából is. A szilva fontos gyümölcse a településnek, megjelenik Szatmárcseke címerében is.
A szilvalekvár elkészültét számos munkafolyamat előzi meg: verés, szedés, mosás, válogatás, magvalás, ciberézés, a „Nemtudom” szilvánál rostálás is, sűrítés. A hosszantartó készítésmód jó lehetőség a családok, rokonok, szomszédok összejövetelére, erősödik így az összetartozás érzése. A szilva termesztése e táj jellegzetességeinek ismeretét, megfelelő feldolgozása pedig a termés tulajdonságaiból és a technikai tudásból eredő tapasztalatot eredményezi. A szilvalekvárfőzés egy olyan tudás, amely igazi értéket jelent azok számára, akik rendelkeznek vele. A múltban kialakult technikának nemcsak régen volt, hanem napjainkban is közösségformáló ereje van, és már nemcsak szűk berkekben hagyományozódik tovább, hanem rendezvény mozgatórugójává is vált.
Szatmárcsekén 1999-ben került első ízben megrendezésre a Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, amely olyan jól sikerült, hogy 2016-ban már 18. alkalommal kerül megrendezésre. 20-25 csapat méri össze évről-évre lekvárfőző tudományát. A vályogból rakott katlanokban, rézüstökben egy napon keresztül rotyog a cibere, majd az egyre sűrűbb lekvár. A környező települések, valamint testvértelepüléseink, baráti településeink csapatain kívül mindig akadnak vállalkozó szellemű csapatok az ország más pontjairól, vagy külföldről is, akik részt vesznek a hosszú kavarásban.
A szilva és a szilvalekvár nemcsak a régmúltban, hanem napjainkban is fontos alapanyaga az itt élők ételeinek. Rendezvényünk alkalmával vendégeinknek lehetőségük van megkóstolni ezeket az ételeket, pl. a szilvásételt, a derelyét, szilvalekváros porlóst, a pezsgős pogácsát szilvalekvárral és tejföllel.
A rendezvény ideje alatt változatos programokat kínálunk vendégeink részére, melyekből kicsik és nagyok egyaránt találnak számukra érdekeseket. A gyerekek körében népszerű az arcfestés és a népi játékok, a települést körbejáró kisvonat, és nemcsak ők, hanem a felnőttek is érdeklődve figyelik az íjászbemutatót, kipróbálják az íjászatot. A felnőttek részére a hagyományőrző csoportok műsorai jelenthetnek kikapcsolódást, hiszen szabadtéri színpadunkon minden évben lehetőséget biztosítunk népzene, népdal, néptánc előadásokra.

 

 

1 2 

3 6

 

4 5 

7 8 9 10

 11

protech logouj© 2007 - 2012  Minden jog fenntartva.