header

  • images/szatmarcseke_slide/slide01.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide02.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide03.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide05.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide06.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide07.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide08.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide09.png

Étel receptek

Puliszka

cinkepuliszkaHozzávalók:1 liter víz, 30 dkg kukoricadara, só.

Elkészítés: A vizet 3 literes fazékba feltesszük fõni. A forró sós vízbe a kukoricadarát lassan belehintjük, miközben folytonosan keverjük, nehogy összecsomósodjon. Ha már a darát mint belefõztük, 10-15 perces állandó keverés mellett készre fõzzük. Majd a tûzhely szélére húzva szikkadni hagyjuk, és zsíros kanállal tálba szaggatjuk.
Különbözõ formában és ízesítéssel fogyasztjuk: savanyú káposztával, túróval, sült-füstölt kolbásszal, sült szalonnával, kacsamájjal, libamájjal, csirkemájjal, tejjel, szilvalekvárral stb.

Pezsgős pogácsa

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 evõkanál pezsgõ (szódabikarbóna), só, langyos víz.
Elkészítés: A lisztbe beleszórjuk a szódabikarbónát. Annyi sós, langyos vizzel összekeverjük, amennyitõl közepes keménységû tésztát kapunk. Fél órát pihentetjük, utána ujjnyi vastagra nyújtjuk és kockára vágva sütjük a tûzhely tetején. Tálalhatjuk szilvalekvárral kenve, zsírral, kacsa-, libamájjal. Régen fogyasztották pusztán vagy tejjel, tejeskávéval.

Málékásás töltöttkáposzta

Hozzávalók: 1 fej savanyú káposzta, 1/2 kg málékása, 1/2 kg füstölt tarja, egy kis fej hagyma, só, bors, paprika, erõs paprika, 1,5-2 dl olaj.
Elkészítés: A savanyú káposztát leveleire szedjük, megmossuk, ha nagyon savanyú, vízben hagyjuk. A málékását alaposan, többször is megmossuk. Egy serpenyõben az olajon megpároljuk a hagymát, majd beleforgatjuk az apró kockára vágott húst, ízesítjük. Kis ideig fedõ alatt pároljuk. Utána hozzáadjuk a málékásához és összekeverjük. Megtöltjük a káposztát és felöntjük vízzel. Lassú tûznél fedõ alatt készre fõzzük, elõtte pár perccel paradicsomlevet ízlés szerint öntünk rá.
Jó étvágyat!

aszaltszilva malekasastoltottkaposzta pincetal teritettasztal

Aszaltszilvával töltött pulyka 

Málékásás töltöttkáposzta

Pincetál

Terített asztal

Szatmári Tepsis Hús

Hozzávalók: 1,5 kg burgonya; 15 dkg füstölt szalonna; 50 dkg sertéskaraj
Tejfölös mártás: 2 dl tejföl; 5 evőkanál liszt; 3 fej vöröshagyma; 5 dkg fűszerpaprika; ízlés szerint só, bors, Delikát
Elkészítés: A burgonyát egészben, héjában megfőzzük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, a sertéskarajt felszeleteljük. A szalonnát serpenyőben kiolvasztjuk, majd kiszedjük a zsírból. A karajt kiklopfoljuk és lisztbe forgatva elősütjük a szalonna zsírjában. A megfőtt burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A burgonyából kupacokat alakítunk ki, rárakunk egy-egy szelet elősütött húst, és a hús közepére a kiolvasztott szalonnát. Ezután rakunk rá még egy réteg húst, majd a megmaradt burgonyát ráreszeljük. Tejfölös mártással meglocsoljuk, és sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat mindenkinek!

© 2021 CK média