header

  • images/szatmarcseke_slide/slide01.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide02.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide03.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide05.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide06.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide07.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide08.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide09.png

EFOP-1.6.2-16-2017-00002 pályázat

 

 

Akadálymentesített verzió


„Komplex humán fejlesztés Szatmárcseke község szegregátumaiban”ESZA logo

 

 

 

 

Kedvezményezett:

Szatmárcseke Község Önkormányzata.

Pályázat azonosító száma:

EFOP-1.6.2-16-2017-00002

Támogatás összege:

200 000 000 Ft

Támogatás mértéke:

100%

Tartam:

2018. március 1. – 2022. február 28.




A projektet az alábbi konzorcium valósította meg:

 

  • Szatmárcseke Község Önkormányzata
  • MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Egyesület
  • Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

 

Szatmárcseke Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában álló lakások és szociális bérlakások bérletéről és lakbérének megállapításáról szóló 14/2021.(XII.9. ) önkormányzati rendelete

 

A projekt célja Szatmárcseke község szegregátumában élők helyzetének javítása, fejlesztése, a település többi területéhez hasonló életszínvonal elérése volt. Ehhez a megvalósítók mellett együttműködő partnerek a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság kiemelt projektje, a Szatmárcseke Község Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a helyi Családsegítő- és Gyermekvédelmi Szolgálat, a helyi óvoda és az általános iskola. Ezen túlmenően helyi segítőként kapcsolódott be a református egyház, a családorvos, Védőnői Szolgálat. A projekt megvalósító személyzet kompetenciáin túlmutató szakmai feladatokat külső szakemberek bevonásával valósultak meg, így mediátor, mentálhigiénés szakember, jogász segítette a tervek megvalósulását.


A szegregátumban élő 16-54 év közötti személyek közül 131 fő bevonásával valósult meg a projekt. Mindenki számára készült egyéni fejlesztési terv, aminek segítségével személyre szabott segítségnyújtást, fejlesztést kaphatott az adott személy a mentorától. A mentorok a bevont személyek családtagjaival is foglalkoztak, így családi fejlesztési tervek is készültek. Az egyéni és a családi fejlesztési tervek is folyamatosan felülvizsgálatra kerültek.

 

A bevont célcsoport tagok részt vehettek burkoló, festő-mázoló-tapétázó, családellátó OKJ-s képzéseken, a bizonyítvány átvétele után szakmunkásként helyezkedhettek el a munkaerőpiacon. Ezen felül megvalósult egy életvezetési, valamint életviteli alapismeretek képzés is. A projekt időszaka alatt a képzések időpontjához igazodva összesen négy alkalommal a lehetséges munkaadóknak érzékenyítő rendezvény szervezése valósult meg. A megjelenő vezetőknél a korábbi semleges, vagy épp elutasító magatartás megváltoztatása volt a cél egy befogadói attitűd kialakítása által.

 

A Csillag Szolgáltató Pont és a Csillagház célja az volt, hogy a célcsoport tagjai számára olyan szolgáltatásokat nyújtsanak, amit a saját háztartásukban különböző okok miatt nem tudtak megvalósítani.

Az egészséges életmód, szemlélet érdekében a rendszeres felvilágosító, támogató programok és tanácsadások mellett egészségügyi szűrések megszervezése is része volt a projektnek.

A játékos és sportos szabadidős programok az aktív pihenés jelentősége mellett közösségformáló események, amikor nemcsak a generációk együttes kikapcsolódását segítette, hanem a szegregátumban élők és a község lakosságának egymáshoz közelítését is elősegítette.

 

A projekt nem csak a szegregátumban élők helyzetét, életét javította, hanem a közösségi és közösségépítő programokkal csökkentette a meglévő szakadékot a szegregátum lakói és a község más részein élők között. A rendezvényeken a részvétel önkéntes és ingyenes volt mindenki számára. A projekt keretében lehetőség volt projektnyitó, nőnapi, gyermeknapi, családi közösségi, teljes falusi, karácsonyi és projektzáró rendezvények megtartására. A rendezvények mellett közösség fejlesztési lehetőségeket a mentorok segítségével valósította meg a projekt. Közösség kialakítása, összekovácsolása mellett másodlagos cél a hagyományok, a régi tapasztalatok, tudásanyag átadása, fiatalok általi továbbvitele volt.

 

A projekt eseményekkel telve zajlott. Mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek szóló programokon többen megjelentek, örömmel és pozitív élményekkel eltelve távoztak a rendezvényekről, foglalkozásokról.


A legalább 8 osztályos végzettséggel rendelkezők számára szervezett, 25 fővel indult burkoló képzést 20 sikeresen befejezte, büszke birtokosai OKJ-s bizonyítványuknak.

A szintén legalább 8 osztályos végzettséghez kötött festő-mázoló-tapétázó képzésen, amely 26 fővel zajlott, végül 23 fő szerzett OKJ-s bizonyítványt. Az ezen a két képzésen részt vevők közül többeknek sikerült hasznosítani a megszerzett ismereteket, a képzés befejezte után el tudtak helyezkedni a tanult szakmában.

A projektben megvalósult harmadik képzés már nem volt végzettséghez kötött, a kezdeti 34 főből 33 fő volt az, aki be is fejezte a képzést és sikeres vizsgát tett, OKJ-s bizonyítványt szerezve. A képzés túlnyomó részét a gyakorlati oktatás tette ki, az ott elsajátítottakat a képzésen részt vevők hasznosítani tudják családjuk mindennapi életében. Az életvezetési alapismeretek képzésen 8 fő, az életviteli alapismeretek képzésen 10 fő vett részt és szerzett tanúsítványt.

 

A tanulók iskolai lemorzsolódását megelőző, felzárkóztatást támogató szolgáltatás, a tanoda jellegű foglalkozás nagyon népszerű volt az óvodás korú gyerekek körében. Két fejlesztő pedagógus segítségével, irányításával változatos programokon vehettek részt, amelynek minden óráját lelkesen várták a gyerekek.

 

A célcsoport hátrányos helyzetéből adódóan a több napos táborozás gyerekek részére önerőből nem elérhető a családok számára. Igényfelmérés előzte meg a három nyári tábor szervezését. Mivel a szegregátumban élő gyerekek, fiatalok nagy többsége még soha nem járt a Balatonnál, ezért mindenképpen olyan tábort szerettek volna, ami a Balatonnál valósul meg. Így mindhárom táborozáshoz Balaton-parti üdülők üzemeltetőitől kértünk árajánlatokat. Zamárdiban valósult meg mindegyik táborozás, fürdőzéssel, hajózással, sportprogramokkal tarkítva.


A program keretében lehetőség volt a rendezvényeken kívül egyéb szolgáltatások igénybevételére is a célcsoport tagjainak, úgymint:

 

- Drogprevenciós felvilágosító és megelőző programok: Fontos cél, hogy kialakuljon egy értékrend a résztvevőkben, ami sokkal sikeresebb a drogozás megelőzésében, mint az elrettentés

- Egészségfejlesztő, felvilágosító programok: Az egészséges életmód, életszemlélet és magatartás szempontjából fontos egészségfejlesztő, felvilágosító programok rendszeres szervezése.

- Egészségügyi szűrések megszervezése: Cél az átfogó egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése helyben és ingyenesen.

- Konfliktuskezelés, mediáció: A konfliktusok kezelésének az a célja, hogy olyan megoldásokat találjanak a problémákra, amelyben egyik fél sem érzi azt, hogy ő most vereséget szenvedett a másik féllel szemben. A mediáció alkalmazása szemléletváltást igényel a konfliktushoz való viszonyulásban, annak kezelésében.

- Szülői szerep erősítését célzó tréningek: A tréning a leendő szülőknek, illetve szülőknek szól, akik tudatosan szeretnének felkészülni szerepükre, a családot érintő változásokra, ami egy gyerek érkezésével, felnevelésével jár.

 

efop162 01 efop162 02 efop162 03


efop162 04 efop162 05 efop162 05


efop162 07 efop162 08 efop162 09

Módosítás dátuma: 2023. november 14. kedd, 18:01

© 2021 CK média