header

  • images/szatmarcseke_slide/slide01.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide02.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide03.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide05.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide06.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide07.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide08.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide09.png

Katolikus templom felújítás

A szatmárcsekeieknek 2003. július 31-e sokáig emlékezetes marad. Az 1922-ben épült római katolikus templom felújításának befejezõ munkáit végezték a mûemlékesek, amikor tüzet észleltek a szomszédok a tetõszerkezetnél.


Perceken belül riasztották a tûzoltókat. A 20 méter széles, 35 méter hosszú tetõ teljesen leégett. Fehérgyarmati, kisvárdai, mátészalkai, nyírbátori tûzoltók és a lakosság megakadályozta a nagyobb pusztulást.


A község lakossága a templom berendezéseit (a kegytárgyakat is) kihordták. A tûzoltók az égõ gerendákat lebontották (a földön locsolták) a falat fóliával védték. Ennek ellenére jelentõs kár keletkezett. Pár nappal késõbb a biztosító felmérte a kárt. Ideiglenes tetõ került a templomra. Ennek megépítéséhez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyûlés elnöke (a költség 50 százaléka erejéig) támogatást adott.
Szatmárcsekére látogatott a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspöke is.

Megnyitottak egy számlát, amire bárki - aki segíteni akarta a helyreállítást - adományozhatott. A küldeményeket az Egyházmegye illetékesei kezelték, s maradéktalanul az újjáépítésre fordították.


A község lakóinak többsége református vallású, de õk illetve a települési önkormányzat is megragadott minden lehetõséget a helyreállításhoz.
"Az Úrnak 2004. évében. Az újjá épült Templom mesterei Anducska Tibor és Lajos Díszítõ-festõ és aranyozó a Marosi Balázs plebános idejében augusztus 24. Szolgálatának 28. évében " - fogalmaz az ünnepi szentmisére szóló meghívó, idézve a templom falán lévõ írást. (utalva az eseményre)


A szentelést Bocsák Nándor püspök celebrálta 2004. szeptember 11-én, átadva a híveknek felújított, megszépült katolikus templomot.

 


Vissza

© 2021 CK média