header

  • images/szatmarcseke_slide/slide01.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide02.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide03.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide05.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide06.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide07.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide08.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide09.png

Cinkefőző 2010.

A cinkefõzõ fesztivál hagyományõrzõ, gasztronómiai rendezvényünk 1999 februárja óta évente kerül megrendezésre. Nagy népszerûségnek örvendõ versengés, ahol 20-25 – helyi, környékbeli és külföldi – csapat méri össze fõzõtudományát több ezer látogató kíváncsi tekintetétõl övezve. A rendezvény, minden év februárjának utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre, melynek helyszíne az általános iskola udvara, és a hozzá tartozó bitumenes sportpálya. Mindegyik csapat kötelezõen fõz cinkét, amely a hiedelmekkel ellentétben továbbra sem madár, hanem burgonyából és lisztbõl fõzött sûrû massza, melyet sok-sok finom feltéttel gazdagítanak. Nagyon sok változata van, mindegyik csapat más és más ízekkel teszi ínycsiklandozóvá. Van, aki túróval-tejföllel, kacsa- vagy libatepertõvel, mások savanyú káposztával, sült kolbásszal és szalonnával varázsolják ellenállhatatlan illatú és ízû fogássá ezt az egyszerû alapételt. Szilvalekvárral és tejföllel megkenve desszertként is figyelemreméltót lehet alkotni belõle. A cinkén kívül minden csapatnak kötelezõ fõznie egy, a településre jellemzõ, tehát tájjellegû ételsort is, amelyek között a különbözõ levesek, sült húsok, egytálételek, sütemények egyaránt képviseltetik magukat. A rendezvényt színesíti a libafogó verseny, ahol Ludas Matyi libaudvarban minden csapat fog egy pár libát. Hagyományõrzésre, jó hangulatú rendezvény szervezésére, a régi, népi ételek és íz világ megõrzésére való törekvésünk eredményességének bizonyítéka, hogy a Nemzetközi Cinkefõzõ Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója elnyerte az „Észak –alföldi Régió ajánlásával” kitüntetõ címet.



MEGHÍVÓ


Vissza

© 2021 CK média