header

  • images/szatmarcseke_slide/slide01.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide02.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide03.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide05.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide06.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide07.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide08.png
  • images/szatmarcseke_slide/slide09.png

A Magyar Kultúra Napja Szatmárcsekén 2014. - Kölcsey-emlékplakettet kapott Vári Fábián László

A korabeli kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823 január 22-én Szatmárcsekén alkotta meg a később Erkel Ferenc megzenésítésével nemzeti imánkká váló Himnuszt. E jeles esemény 1989 óta számít a Magyar Kultúra Napjának. Az évfordulót megelőző vasárnapon most is több százan zarándokoltak el Szatmárcsekére, ahol a helyiek méltóképpen őrzik és ápolják Kölcsey gazdag örökségét.

foto21

Kölcsey-emlékplakettet kapott Vári Fábián László


Ezúttal bizony kicsinek bizonyult a mintegy 400 férőhelyes helyi református templom az ünnepi istentiszteleten részt vevők számára, de pótszékek segítségével a szervezők megoldották, hogy a közel fél ezres tömeg részese lehessen az áldásokban gazdag ünnepségnek.

foto08

Elsőként Bosák Nándor, római katolikus püspök igehirdetésében arról beszélt, hogy a múlt értékeiként számon tartott nemzeti örökségünknek, kultúránknak nem csak részesei, hanem felelősei is vagyunk. -- ,,Kölcsey Ferenc 191 éve az Isten megszólításával kezdte azt a költeményét, amely később nemzeti imánkká, népünk Himnuszává vált. A magyar kultúra ünnepe és a keresztyén egységnek az értéke szorosan összekapcsolódik”--hangzott el többek között igehirdetésében.

Ezt követően dr. Bölcskey Gusztáv református püspök, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetése következett, aki Sámuel próféta első könyvének 15. fejezetéből, az 1. és azt követő versekből vett igerészlettel --,,Egyszer ezt mondta Sámuel Saulnak: Engem küldött az Úr, hogy népének, Izráelnek a királyává kenjelek…”—tolmácsolta Isten üzenetét a hallgatóság felé. Mint mondta, a bibliai részből is kirejlik, hogy Istennek nem áldozatokra van szüksége, hanem engedelmességre, mert az engedelmesség sokkal többet ér bármilyen áldozatnál.

Megható és felemelő érzés volt, amint az ünnepi istentiszteleten szolgáló világhírű orgonaművész, Varnus Xavér kísérete mellett a részt vevők együtt énekelték el a magyar Himnuszt, majd Pallagi Etelka Artisjus-díjas karnagy vezénylése mellett szolgált a debreceni Vox Iuventutis gyermekkar. Csíkos Sándor, Jászai Mari-díjas színművész előadásában a szószékről hangzott el a Himnusz teljes szövege.

foto05

A negyed százados fennállását ünneplő Kölcsey Társaság részéről Kasztovszky László titkár köszöntőjében arról beszélt, hogy 1994 óta ezen az ünnepen adják át a Kölcsey-emlékplakettet, amellyel egy olyan jeles alkotót tüntetnek ki, aki munkásságával és műveivel tevékenyen hozzájárul az egyetemes magyar kultúra fejlődéséhez és gyarapodásához. 2014-ben ebben a megtiszteltetésben Vári Fábián László, József Attila-díjas kárpátaljai költő részesült. Dr. Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke laudációjában röviden ismertette a díjazott életútját, hangsúlyozva, hogy Kölcseyhez hasonlóan ő is a magyar nyelvű világ pereméről hozta magával költészetét.

Megköszönve a rangos kitüntetést, Vári Fábián László ünnepi beszédében felelevenítette a magyar történelem nagyjait és arról beszélt, hogy a csodák regiszterében az igényes magyar kultúra maga a csoda.

Az ünnepségnek még két díjazottja volt: az első ízben átadásra kerülő Kölcsey Társaságért emlékérmet a szervezők a hosszú évek óta ide elzarándokoló dr. Bölcskei Gusztáv református püspöknek és Bosák Nándor, római katolikus püspöknek adták át.

foto08

Az istentiszteletet követően az ünneplő és megemlékező tömeg a református templom szomszédságában található és jellegzetes csónakformájú fejfáiról ismert szatmárcsekei református temetőbe, Kölcsey Ferenc síremlékéhez vonult, ahol ünnepi beszédet mondott Halász János, kultúráért felelős politikai államtitkár. Sarkadi Pál, Szatmárcseke polgármestere köszönetet mondott minden résztvevőnek, és annak a reményének adott hangot, hogy aki egyszer turistaként községükbe érkezik, az zarándokként távozik innen.

foto02

Ezt követően az eseményen részt vevő szervezetek, pártok, önkormányzatok intézmények helyezték el a kegyelet koszorúit a síremléknél.

Az áldásokban gazdag ünnepi megemlékezést a helyi kultúrházban megtartott szeretetvendégség zárta.

foto17

Köszönet az összefoglalóért Jakab Lajosnak Badalói testvértelepülésünk küldöttségi tagjának!


További képek>>


Vissza

© 2021 CK média